HYYn Vihreiden vaaliohjelma 2024
Vaikuttava ja kantaaottava HYY
HYY oikeistohallituksen vastavoimana
HYYn on oltava vastavoimana hallituksen nykyiselle politiikalle ja seistävä vahvasti yhdenvertaisuuden, antirasismin ja -ableismin puolella.
Opiskelijoiden siirtäminen pois yleiseltä asumistuelta on peruttava ja opintotukikuukaudet eivät saa olla asumistuen saamisen edellytys.
Opintotuen lainapainotteisuutta tulee vähentää opintorahan osuutta nostamalla.
Opiskelijoiden tukien yhteismäärä on pidettävä vähintään leikkauksia edeltävällä tasolla.
Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki on sidottava yleisen kustannuskehityksen indeksiin, ja Kelan tukea opiskelija-aterialle on nostettava automaattisesti.
Alueellista opintolainahyvitystä tulee vastustaa, koska se lisää opiskelijoiden ja alueiden välistä eriarvoisuutta entisestään.
Pitkällä aikavälillä vastikkeeton ja elämiseen riittävä perustulo myös opiskelijoille on paras ratkaisu toimeentulon turvaamiseksi.
Kansainvälisten opiskelijoiden toimeentulosta ja terveys- ja mielenterveyspalveluiden yhdenvertaisesta saatavuudesta on huolehdittava.
Helsinkiin tulee rakentaa vähintään 700 uutta opiskelija-asuntoa vuodessa kampusten ja hyvien julkisten liikenneyhteyksien läheisyyteen.
HSL-lippujen opiskelija-alennus tulee palauttaa 50 prosenttiin. Lipun ostamisen fyysiselle matkakortille pitää olla mahdollista sovelluksen lisäksi ja parhaassa tapauksessa sama lippu olisi käytettävissä kummallakin tavalla. Lippu on myös voitava ostaa yli kuukaudeksi kerrallaan. Opiskelija-alennuksen tulee koskea myös kertalippuja ja kertalippujen osalta myös HSL-alueen ulkopuolisia opiskelijoita.
HSL:n opiskelija-alennuksen vaatimus asuinpaikasta Pääkaupunkiseudulla tulee poistaa kansainvälisiltä opiskelijoilta. Prosessi asuinpaikan vaihtamiseksi erityisesti muista EU-maista tuleville opiskelijoille on hidas, ja nämä opiskelijat voivat joutua maksamaan HSL-lipun täyden hinnan kuukausien ajan odottaessaan.
Vaadimme YTHS:lle lisää tukea valtiolta, sillä se on ensisijainen toimija esimerkiksi opiskelijoiden mielenterveyskriisin ratkaisemisessa. Lisäksi vaadimme YTHS:n henkilökunnalle lisää koulutusta vähemmistöidentiteeteistä ja niihin liittyvistä intersektioista juuri paremman mielenterveystyön edistämiseksi.
Opintopsykologien määrää tulee kasvattaa, jotta vastaanotolle pääsee kahdessa viikossa ajanvarauksesta. Lisäksi matalan kynnyksen monikielistä keskusteluapua on lisättävä.
Rohkeasti kantaa ottava HYY
HYYn tulee osallistua aktiivisesti esimerkiksi ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskeviin mielenosoituksiin, boikotteihin ja kampanjoihin.
Euroopassa riehuu Ukrainan sota ja maailmalla Palestiinan kansanmurhan lisäksi ihmisoikeussopimuksia rikotaan rumasti esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Myanmarissa. Meitä opiskelijoita koulutetaan olemaan tulevaisuuden toimijoita ja taistelemaan ihmisoikeuksien puolesta, joten haluamme nähdä saman HYYltä.
HYY:n tulee ottaa kantaa ja toimillaan olla mukana edistämässä edellytyksiä humanitaarisen avun toimittamiselle ja rauhan aikaansaamiselle. HYYn tulee vaatia Suomen hallitukselta Palestiinan valtion tunnustamista ja kestävän tulitauon puolesta äänestämistä.
Yliopiston tulee lopettaa akateeminen yhteistyö ja olla uusimatta vaihtosopimuksia israelilaisten yliopistojen kanssa. Israelilaiset yliopistot osallistuvat apartheid-järjestelmän ylläpitoon ja Israelin armeijan kehittämiseen.
Ylvan, yliopiston ja HYYn tulee kaikissa hankinnoissaan kiinnittää erityistä huomiota siihen, etteivät hankitut tuotteet ja palvelut tai niiden välituotteet olisi peräisin Israelin laittomista siirtokunnista tai muista olosuhteista joissa on syytä epäillä epäeettisiä työoloja tai varojen ohjautumista sotilaalliseen toimintaan.
HYY ja yliopisto
Ylioppilaskunnan jäsenmaksua tulee alentaa ja pyrkiä poistamaan se kokonaan kun taloustilanne paranee.
Vaadimme yliopiston käytössä olevaan Sisu-palveluun parempia mahdollisuuksia vaihtaa omaa sukupuolimerkintää henkilötunnuksesta riippumatta. Vaihtoehdot “muu” ja “en halua kertoa” on saatava järjestelmään mukaan. Lisäksi opiskelijan täytyy saada itse päättää, näkyvätkö hänen sukupuolensa tai muut tiedot yliopiston hallinnolle.
Yliopiston ja HYYn verkkosivujen, järjestelmien ja sovellusten tulee olla saavutettavia, jotta kaikilla opiskelijoilla olisi mahdollisimman yhtäläiset mahdollisuudet käyttää niitä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi näytönlukijan kanssa yhteensopivia nettisivuja ja Instagram- postauksia, joissa on vaihtoehtoinen kuvateksti aina mukana. Lisäksi induktiosilmukan käyttö tulee varmistaa kaikissa yliopiston tiloissa.
Yliopiston tulisi kiinnittää lisää huomiota taukojumppavälineisiin esimerkiksi Kaisa- kirjastossa, jotta opiskelua voi tauottaa pienellä liikunta- tai venyttelyhetkellä.
Yliopiston ja ylioppilaskunnan tilojen esteettömyyttä tulee kehittää ja verkkosivuilla tulee olla esillä ajankohtaiset ja kattavat esteettömyystiedot kaikista tiloista.
Kaikkien yksittäisten WC-tilojen tulisi olla sukupuolineutraaleja ja suuremmat WC-tilat tulee muuttaa sukupuolineutraaleiksi viimeistään näiden remontoimisen yhteydessä.
Kuukautistuotteita tulee olla saatavilla kaikissa WC-tiloissa kuukautisköyhyyden ehkäisemiseksi. Myös kuukuppien ja muiden uudelleenkäytettävien kuukautistuotteiden tarjoamista tulee selvittää.
HYYn viestinnän tulee jatkossakin olla kolmikielistä ja tosiasiallisen kolmikielisyyden toteuttamiseen HYYn toiminnassa, tapahtumissa ja toimielimissä kuten edustajistossa tulee varata riittävät resurssit.
Kestävyys
Vaadimme hyviä kannustimia vegaanisen ruuan syömisen lisäämiseen entisestään. Vegaanisen ruuan osuus myynnistä lähenee jo puolta, joten Unicafeissa on syytä olla tarjolla päivittäin vähintään kaksi vegaanista annosvaihtoehtoa jotta vegaaninen ruoka olisi entistä useammin houkuttelevin vaihtoehto.
Unicafen tulee siirtyä oikeudenmukaisesti ja kestävästi täysin kasvipohjaiseen eli vegaanisen ravintolaliiketoimintaan vuoteen 2028 mennessä.
Keskustakampukselle tulee perustaa kaksi täysin kasvipohjaista Unicafe-ravintolaa vuoden 2025 loppuun mennessä Myöhän lailla. Vuoden 2026 loppuun mennessä jokaisella kampuksella tulisi olla vähintään yksi täysin kasvipohjainen Unicafe.
Unicafen tulee luopua lehmänmaidon tarjoamisesta ruokajuomana vuoden 2025 loppuun mennessä.
Tällä hetkellä 45% Unicafen lounaista on kasvipohjaisia. Vuodesta 2025 lähtien kasvipohjaisten lounaiden osuutta pitää kasvattaa 15% vuodessa, jotta ravintolaliiketoiminta on 100% kasvipohjaista vuoteen 2028 mennessä.
Kasvipohjaisten ruokien hintaa tulee alentaa, joka kannustaa asiakkaita valitsemaan kasvipohjaisen vaihtoehdon.
Unicafen tulee lopettaa eläinperäisten tuotteiden tuotekehitys ja keskittää kaikki tuotekehitys kasvipohjaisiin ruokiin.
Ylvan tulee rakennushankkeissaan toimia kestävyyden edelläkävijänä rakennusalalla. Ylvan tulee kaikissa rakentamistapoja ja materiaaleja koskevissa päätöksissä ottaa ympäristövaikutukset huomioon ja olla valmis kokeilemaan uusia teknologioita. Ylvan tulee myös näyttää esimerkkiä totuudenmukaisella rakentamisen sekä kiinteistöjen ylläpidon aiheuttamien päästöjen raportoinnilla.
Kehitysyhteistyön rahoitus pitää palauttaa mahdollisimman pian vähintään 0,7%:iin budjetista. Kehitysyhteistyövaliokunta on tänä aikana pyrittävä pitämään aktiivisena ja valiokunnan jäsenille on löydettävä konreettisia mahdollisuuksia tehdä vaikuttavaa työtä.
Järjestöjä ja HYYn työntekijöitä tulee kouluttaa ekologiseen kestävyyteen liittyvistä aiheista enemmän.
Tavoittelemme autotonta keskustakampusta, jossa liikkuminen tapahtuisi pääosin kävellen, pyörällä tai vaikkapa rullalaudalla. Hälytysajoneuvoilla ja välttämättömillä kuljetusajoneuvoilla tulee kuitenkin olla pääsy kampukselle.
Yliopiston tulee priorisoida ilmastokriisin ratkaisemiseksi vaadittavaa koulutusta ja tutkimustyötä. Viime kesänä kohauttanut ympäristöpolitiikan professuurin lakkautus on esimerkki leikkauksista, jotka vaikuttavat suoraan tulevaisuuden osaajien moninaisuuteen negatiivisesti. Ilmastokriisin ehkäisemiseen tarvitaan asiantuntijuutta.
Joukkoliikenteen liikennöintiä iltaisin ja viikonloppuisin tulee kehittää. Erityisesti metron liikennöintiä tulee laajentaa ympärivuorokautiseksi.
Pyöräilymahdollisuuksia tulee kehittää ja kampusten läheisyydessä ja niiden välillä pyöräilyreittien tulee olla turvallisia ja liittyä toisiinsa mahdollisimman saumattomasti.
Pyöräreittien talvikunnossapitoa tulee parantaa ja kaupunkipyöräkaudesta tulee tehdä ympärivuotinen, sillä myös käyttäjiä pyörille riittää myös marras- ja maaliskuun välillä ja sää on usein suurimman osan tästäkin ajasta hyvin soveltuva pyöräilylle.
Yliopiston ei tulisi mainostaa Korkeasaarta ja Sea Life-akvaariota opiskelijoille ja tarjota ilmaista sisäänpääsyä Viikkiläisille opiskelijoille. Eläinten suojeminen on mahdollista ilman niiden pitämistä näyttelyhäkeissä. Sea Lifen tapa kohdella eläimiä on moneen kertaan todettu epäeettiseksi eikä yhtiötä siksi pidä tukea.
Järjestötoiminta
HYYn on palautettava järjestötuet leikkauksia edeltävälle tasolle mahdollisimman nopealla aikataululla. Järjestötoiminnan rahoittaminen muilla keinoin on järjestön luonteesta riippuen usein haastavaa ja työlästä ja HYYn järjestötuet ovat monelle HYYn piirissä toimivalle järjestölle elintärkeä tulonlähde.
HYYn on tuettava järjestötoimijoiden jaksamista ja tarjottava järjestötoimijoille koulutusta, jonka tavoitteena on edistää kestäviä ja uupumusta ennaltaehkäiseviä toimintatapoja järjestöissä. Järjestötoimijoiden jaksaminen on jo aiemmin ollut koetuksella ja uusien toimijoiden houkutteleminen järjestöihin on haastavaa.
Opiskelijalehdet ovat tärkeä osa opiskelijakulttuuria ja niiden säilyminen tulee mahdollistaa.
Ylioppilaskunnan tulee jatkossakin tarjota järjestötilat järjestöille ja huolehtia, että tilat ovat järjestöille soveltuvia ja esteettömiä.
HYYn tulee viestiä jäsenistölleen paremmin edunvalvonnastaan ja toiminnastaan. Jäsendemokratiaa tulee tukea lisäämällä tietoisuutta jäsenaloitteista.
Koulutuspolitiikka
HYYn tulee puhua kattavan sivistyksen puolesta. Humanistisien alojen määrää ja niiden aloituspaikkoja ei tule vähentää.
Vaadimme palkattomien harjoittelujaksojen kieltoa. Opiskelijoiden nykyinen taloustilanne vaatii, että harjoitteluista maksetaan kilpailukykyistä palkkaa.
Opiskelijoille pitää tarjota riittävä toimeentulo ja lisää tukea vaihtoon lähtemiseen. Korkeakouluopiskelijoiden pitkäkestoisten opiskelijavaihtojen (vähintään 3kk) määrä on vähentynyt 35% kymmenessä vuodessa.
Opiskelijaliikkuvuutta muihin pohjoismaalaisin yliopistoihin tulee parantaa ja kehittää. Kehitystyössä ensisijaisena tulee olla opiskelijalle kohdistuvan byrokratian väheneminen.
Vaadimme kansainvälisille opiskelijoille pysyvää opinto-oikeutta Suomeen.
Kansainvälisten opiskelijoiden lukukausimaksut tulisi poistaa. Yliopiston tulisi väliaikaisesti lisätä apurahoihin varattua summaa. Apurahojen tulisi olla joustavampia, sillä tällä hetkellä ne kattavat maisteriopinnoissa maksimissaan kaksi opintovuotta.
Lukukausimaksujen jakamisen vähintään 8-10 maksuerään pitäisi olla mahdollista. Tällä hetkellä ensimmäisen opiskeluvuoden maksut on maksettava ennen opintojen alkamista, ja vasta toisesta vuodesta alkaen maksu voidaan jakaa kahteen osaan, mutta summat ovat silti suuria sillä lukukausimaksut voivat olla jopa 18 000€ vuodessa.